tisdag 29 maj 2012

PKI

PKI = Public Key Infrastructure, en ytterligare av alla dessa intetsägande trebokstavsförkortningarna som stöds av en lika intetsägande catchphrase kläckt av en TLA-generator. Det handlar om destinationsverifikation på Internet. Om bedragare lyckas förgifta dynamiska DNS-servrar som är dåligt konfigurerande, kan DNS-servrarna ge en felaktig IP-address t.ex. om du slår upp din bank i din webbrowser i avsikt att göra bankärenden. I exemplet med banken har bedragarna bakom det felaktiga IP-numret satt upp en websajt som ser ut exakt som din bank, i avsikt att du skall slå in lösenord och ge andra känsliga uppgifter. Bedragarna tar därefter ditt lösenord och tömmer ditt konto på din riktiga banksajt.

För att förhindra att man blir bedragen genom bedrägliga sajter, måste man göra ett system som på något sätt garanterar att den sajt du slår upp i din webbrowser är den bank du verkligen ville komma fram till. Därför finns Public Key Infrastructure, som verifierar att sajten är den den utger sig för att vara. När din webläsare fått svar från en sajt som skall verifieras, så får den en fix "nyckel" (en liten fil med speciella koder) från sajten – nyckeln skickas nu till en tredje sajt, en certifikatsauktoritet (CA) som verifierar att nyckeln är korrekt. Därefter kan browsern och användaren (i teorin) lita på den sajt som den skall göra bankärenden, eller andra känsliga saker på.

Den avslöjar bland annat, vad vi länge misstänkt men vi inte egentligen ville veta, nämligen:

[The] standards have been written by little green
monsters from outer space in order to confuse normal
human beings and prepare them for the big invasion
— comp.std.internat

Av någon anledning tycker Peter Gutmann att CA-systemet är otroligt feltänkt i sin inkarnation X.509. Jag antar att snubben har i huvudsak rätt, men att systemet nog kan användas till annat.

måndag 28 maj 2012

Merger från xyzflerp

Importerar för närvarande inlägg från bloggen xyzflerp som inte fungerade som det var tänkt: mina klasskamrater gjorde inga inlägg. Då får det gå till mina "privata" nördanteckningar, som vanligt.

fredag 18 maj 2012

Artificiell Intelligens

Som jag trodde! I forskning.se:s artikel "Hur långt har vi kommit i förhållande till science fiction?" anges att "vi" i princip inte kommit speciellt långt då det gäller Artificiell Intelligens. Jag har gjort ett exjobb i ämnet, och sett allt det som saknas, framför allt detta att ledande AI-forskare runt millenieskiftet trodde sig kunna gå förbi detta att man måste programmera datorerna till att tänka, om de skall kunna tänka. De labbade med motion control, snackade om "intelligens" som en illusion, och förväntade sig att intelligens skulle uppstå automatiskt som en emergent effekt av större och större motion-control-system.

fredag 11 maj 2012

Distributed Transactions

Certfråga om distributed transactions, ingen info om frågan funnen i M$ eländiga förbaskade bok, att använda M$ egna studiematerial vet vi sedan förut är helt undermåligt. Info på länken Distributed Transactions, hur länge den nu är aktuell.

How to Integrate Performance Monitor and SQL Profiler

Certfråga om hur man integrerar data från operativsystemets prestanda med data för databasserverns prestanda. Svaret finns på How to Integrate Performance Monitor and SQL Profiler, men egentligen skall själva frågan om OS:ets prestandaloggar och DB:ns prestandaloggar (eller för den delen händelseloggar) omedelbart trigga svaret: SQL Server Profiler plus Sysmon/Resmon.

torsdag 3 maj 2012

COBOL

COBOL var det snack om också. Det lär man sig genom att ladda ner OpenCOBOL och hacka. Men innan man gör detta bör man lära sig något enkelt programspråk, Python eller Ruby kan vara lämpliga programspråk, tror jag.

Programspråkens popularitet

Återupptagande den eviga diskussionen om vilket programspråk som "är bäst" och "som gäller":

  1. Marknaden tycker att Erlang suger med sina 0.339% (se här), men vem f*nken bryr sig om Marknaden?
  2. Marknaden tycker att Java är fascistiskt och måste förintas,
  3. C inte är så pjåkigt trots allt (!!!),
  4. att C++ är ohyggligt struligt och vi står inte ut med f*nstyget, och
  5. att C-sharp bara helt alldeles enormt regerar Universum som en intergalaktisk kejsare !!!,
  6. men den den stora överraskningen är Objective-C.

Om det är någon som inte vet vad Objective-C är, så är det en gammal objektorienterad utvidgning till C, ett alternativ till C++, med dynamiska typer och interface i stället för C++:s statiska typer och C-stajlade H-filer. Det är Apples utvecklingsspråk, men den har länge funnits integrerad i GNU/gcc så den är tillgänglig för alla programutvecklingsmiljöer i olikhet med C-sharp (vars Linux-version mono sedan länge hängt på fallrepet på grund av FUD, politik och misstänksamhet mot Microsoft).