lördag 14 augusti 2010

Färgblindacceptabilitet fastställd

Ett bra nätbaserat färgblindfilter finns lätt tillgängligt från wikipedias sida om färgblindhet. Jag har en ytterst svag färgdefekt som så gott som aldrig märks utom i svåra Ishihara-test, och jag har väl egentligen ingen nytta av det hela eftersom jag sällan störs av färgsättningar, men det är ändå intressant med avvikande färgigenkänning. Jag testade denna blog, sternons och Siderespector och fann att de alla är acceptabla för färgblinda: länkar är distinkta från resten av texten.

Jo förresten: jag uppfattar under vissa faser gulvita stjärnor (klass F) som gröna! Färgsinnet slår av när man anpassar till nattseende. Vaknar man upp i mörkret mitt i natten och ser en perfekt stjärnklar himmel är varje stjärna vit. Inga färger alls, eftersom färgseendet tycks vara ett separat system som slås av i mörkret. Om man emellertid går ut och tittar på himlen från ljuset inomhus, så är färgseendet fortfarande igång, samtidigt som ögonen börjar anpassas för svagare ljusförhållanden. Om vi skall rapa tabeller så är det väl ungefär såhär:
Dagsyninne--
Fas Ijust utgångenstjärnor syns knappt
Fas IInågon minutstjärnor tydliga, starka färger
Fas IIIett par minuterstjärnor klart synliga, svaga färger
Nattsynfem-tio minuterstjärnor mycket klara, inga färger
När färgerna är som starkast, uppfattar jag ibland F-stjärnor som "grå" med en svagt grön anstrykning. Egentligen är det något i följande stil:
B-stjärnorberäknad oegentlig färg, såsom en av stjärnan belyst yta skulle få om den betraktades i jämförelse med en vit yta i D65-belysning...
A-stjärnorberäknad
F-stjärnorberäknad
G-stjärnorberäknad
K-stjärnorberäknad
M-stjärnorberäknad
kolstjärnor; de är alla ganska ljussvaga, TX Psc, Y CVn (La Superba), UU Gem och R Lep de ljusaste, ser besynnerliga ut i teleskop, det finns liksom inget perifert återsken runt dem och de är litet svårare att fokusera blicken på

2 kommentarer:

Mattias Carlsson sa...

Visste inte att det fanns så många typer av färgseende. Finns det några biologiska fördelar med det?
http://www.opticien-lentilles.com/daltonien_beta/new_test_daltonien.php

Rursus sa...

Ah, vi har två dimensioner: dels färgseendet i sig självt, som kan anpassa ett slags "gamma"-värde så att belysta ytor i olika omgivning ger olika färgintryck. Färgseendet så att säga kompenserar sig till belysningens färg för att den naturliga färguppfattningen skall bestå och man korrekt skall kunna identifiera föremål.

Sedan kommer färgseende gentemot svartvitseendet som vi har i mörkret. Det verkar finnas ganska litet information om gränslandet, men man kan ju alltid experimentera själv om man har någorlunda färgseende.