måndag 6 augusti 2012

Debian Wheezy

Verkar dessvärre som om Debian Wheezy (testing 12-08-06) har "ärvt" en del problem av gnome-3. Wheezy kör den starkt utskällda gnome-3 men dessbättre inte vare sig gnome-shell, som förkastats överallt, eller unity, som är ubuntus ersättare för gnome-shell. Wheezy kör tydligen en uppdaterad gnome-panel, vilket kan låta bra, men tyvärr är fönsterinställningssystemet borttaget, så att man oföränderligt sitter fast med ett blåsvart tema som man helst vill ha bort. Vidare har man försökt ersätta Synaptic Package Manager med en extremt ofärdig installerare gpk-application, där det inte går att sortera träffar när man gjort en sökning, så att det inte går att lätt hitta vilket program som skall installeras. Det här är användarkritiskt: om Debian Wheezy inte ordnar en xfce-baserad eller kde-baserad installation, kommer Debian att göra en stor dipp till följd av gnome-debaklet.

Gnome 3 i Debian Wheezy, kör lyckligtvis inte Gnome-shell.

Unity har jag testat, och den bör duga för en vanlig dum användare, men eftersom den bygger så hårt på en snabbstartspanel på vänster sida, och en avancerad användare vill ha tillgängligt en massa verkyg, så kommer Unity aldrig att bli allmänt accepterad, och gnome-miljön kommer att konkurreras ut av xfce och kde som behåller sin lilla användarskara. Mina reaktioner inför Unity:

  1. Smurtigt! Det här är ju inte så dumt.
  2. Den här libre-office är det ingen riktig datanörd som använder, nämen se, jag kan ta bort den så här! Najs!
  3. Oj, vilken frän arbetsyte-väljare. Imponerande! Hur drar man och släpper applikationerna mellan dem? Va'!! Går det inte?
  4. Varfan är huvudmenyn? Oj, rakt framför ögonen ... jag kände inte igen den! Hur lägger man upp sina egna applikationsval? Jasså dra-och-släpp! Najs!
  5. Aha, det är inte färdigt! Men man kan arbeta med den om jag absolut måste, men inte annars. Det här blir nog fint när det blir klart 2015!

Inga kommentarer: