tisdag 27 juli 2010

Alla hajpar

Med anledning av mitt föregående inlägg drar man sig lätt till minnes alla hajpar och felaktiga föreställningar som graserar i datavärlden:

Det som äger marknaden är kvalitetsmässigt bäst! Fel! Enstaka marknadsstandarder och program är OK, men det som är mest spritt är det som haft öppna olicensierade standarder eller det som marknadsförts mest. Exempel är PC (olicensierad) och Windows (marknadsförd), Mac var/är tekniskt mer genomtänkt, Windows hade en bättre konkurrent OS/2 som var uselt marknadsförd, och som dess ägare IBM inte trodde på.

Objektorienterade programspråk: Jo OOPL:s är OK, men man kan objektorientera in absurdum, tills man inte hittar koden på grund av alla objekt, och så finns det ett stort gäng problem som är viktiga för programmering och där objekt eller inte objekt är helt irrelevant fråga, speciellt då det gäller strömmar, pluggar, parallellism, backtracking i sökprocesser, lazy-eval och sådant – att ha sina prylar som objekt hjälper något men själva jobbet kvarstår.

Java: Java uppfann det knaggliga trähjulet på nytt, i det ekrade cykelhjulets tidevarv, först efter 5-10 år återuppfanns generiska klasser som redan fanns i C++ och Ada, och detta i en lika dålig form som C++. Att snatta upp C#:s generiska klasser hade varit något bättre. Java har ett jättefint API som gör det lätt att programmera, Java's strängar är såvitt jag kan se helt obegripliga för alla andra än erfarna C- och C++-programmerare: de hänger sig och beter sig lika underligt som om de varit C-strängar. (Denna kritik riktas bara mot språket: JRE är en bra sak)

Garbage Collection: jättebra om man har en garbage-collection-algoritm inbyggd i programspråket, för då slipper man – som programmerare – att tänka på sådana saker som att allokera och deallokera minne. Tyvärr är garbage-collection-algoritmerna illa eller värre än illa implementerade: Java för Linux (Sun-versionen) stannar världen helt plötsligt så att man bara sitter och glor på programmet i upp till en minut – samma med den förskräckliga browsern Google Chrome, andra garbar läcker långsamt (Mozilla?) ytterligare andra gör programmet segt som sirap. Man kan i teorin tillverka bra garbar, men det är extremt svårt, och "marknadsstandard" tycks vara en garb som förorsakar en massa problem och irritation. Användaren blir inte glad!!

Inga kommentarer: